Absolutnie fantastyczne burgery wegetariańskie:)
Składniki (4 burgery):
4 bułki do burgerów
sałata
pomidor
czerwona cebula
sos barbecue
Kotleciki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 jajko
100 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz
Guacamole:
2 awokado
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
1 czerwona cebula
1 pomidor
sok z limonki
świeża kolendralub pietruszka
sól
Kotleciki : Fasolę opłukać dokładnie i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę/pietruszkę i pozostłe składniki. Uformować 4 kotleciki, rozsmarować na ich wierzchu oliwę. Piec w piekarniku 20 minut, obracając na drugą stronę w połowie czasu,
Guacamole: Miąższ awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pomidora (bez pestek), wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną papryczkę chili i kolendrę/pietruszkę.
Burgery: Bułkę przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. Na dolnej połówce bułki rozprowadzić sos barbecue, a na górnej cienką warstwę guacamole. Układać kolejno sałatę, kotlecik, większą warstwę guacamole, pomidora, cebulę.
Komentarz: Świetnie pasują do tego warzywa z piekarnika (pietruszka, seler, batat, ziemniak) upieczone frytki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz