sobota, 7 listopada 2015

Super burger z czerwonej fasoli z guacamole

Absolutnie fantastyczne burgery wegetariańskie:)

Składniki (4 burgery):

4 bułki do burgerów
sałata
pomidor
czerwona cebula
sos barbecue

Kotleciki:
2 puszki czerwonej fasoli
1 jajko
100 g bułki tartej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki chili
świeża kolendra lub pietruszka
sól, pieprz

Guacamole:
2 awokado
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
1 czerwona cebula
1 pomidor
sok z limonki
świeża kolendralub pietruszka
sól

Kotleciki Fasolę opłukać dokładnie i rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Dodać wyciśnięty czosnek, posiekaną kolendrę/pietruszkę i pozostłe składniki. Uformować 4 kotleciki, rozsmarować na ich wierzchu oliwę. Piec w piekarniku 20 minut, obracając na drugą stronę w połowie czasu,

Guacamole: Miąższ awokado rozgnieść widelcem. Dodać sok z limonki, Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pomidora (bez pestek), wyciśnięte ząbki czosnku, drobno pokrojoną papryczkę chili i kolendrę/pietruszkę.

Burgery: Bułkę przekroić na pół i podgrzać w piekarniku. Na dolnej połówce bułki rozprowadzić sos barbecue, a na górnej cienką warstwę guacamole. Układać kolejno sałatę,  kotlecik, większą warstwę guacamole, pomidora, cebulę.

Komentarz: Świetnie pasują do tego warzywa z piekarnika (pietruszka, seler, batat, ziemniak) upieczone frytki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz