piątek, 14 stycznia 2011

Tarta z kiszoną kapustą na francuskim cieście

Przerobiłam przepis z programu Pascal po prostu gotuj.
Dobry przepis, jeżli jest dużo kiszonej kapusty, z którą nie ma co zrobić.

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g kapusty kiszonej
1 średnia cebula
300 g wędzonego boczku
150 g żółtego sera 
1 jajko
200 ml śmietany kremówki
sól i pieprz (najlepiej kolorowy)
suche fasolki lub ryż do przygniecenia ciasta

1. Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. Ciasto francuskie ułożyć na lekko posypany mąką blat, posypać je odrobinę mąki i wałkować, żeby było cieńsze. Formę do ciasta o szerokości 25 cm posmarować margaryną lub oliwą. Ciasto włożyć do formy, przytwierdzając je do dna i boków foremki. Zostawić 1-2 cm ciasta po bokach i resztę odciąć. Na ciasto położyć pergamin i wsypać fasolki lub ryż. Odciąć nadmiar papieru (do wysokości ścainek foremki). Ciasto włożyć do piekarnika na 10-15 min.

2. Farsz
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę w drobne piórka. Smażyć boczek na patelni bez tłuszczu (jeżeli boczek był chudy dolać oliwy). Do usmażonego już trochę boczku dodać cebulę i smażyć dalej. W razie potrzeby, żeby nie przypalic boczku, jeżeli cebula nie jest miękka, przykryć patelnię i smażyć dalej pod przykryciem.
Pokroić kapustę i dodaćę ją na patelnię. Smażyć wszystko razem, aż kapusta zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru.Zestawić patelnię z ognia do ostygniecia. W misce ubić jajko ze śmietaną i dodać trochę pieprzu. Do miski dodać ostudzoną kapustę z boczkiem i cebulą i wszystko wymieszać.

3. Pieczenie tarty
Z ciasta zdejąćę pergamin z "obciążeniem". Na cieście ułożyć farsz. Na wierzch położyć plasterki żółtego sera (lub starty żółty ser). Włożyć do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Tarta jest gotowa, jeżeli farsz nie jest płynny (można to sprawdzic wbijając w tartę nóż).

Uwaga: Farsz w smaku przypomina po prostu bigos. Dla mnie był bez rewelacji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz