Składniki:
golonka wieprzowa (średniej wielkości) lub 2 golonki indyka
2 cebule
2 ziemniaki
1 jabłko
250 ml piwa (do małego naczynia żaroodpornego)
1 łyżeczka kminku w ziarnach lub 2 łyżeczki kminku zmielonego
1 łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
Czosnek zetrzeć na tartce na drobnych oczkach i połączyć z kminkiem i solą. Skórę golonki pociąć na w szachownicę. Golonkę natrzeć przyprawami (czosnek, sól, kminek), szczególnie w miejscach nacięć. Cebulę pokroić w plasterki. Cebulę ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Golonkę położyć na cebuli i wstawić do nagrzanego piernika pod przykryciem. Piec 30 min. w temp. 220 st.
Ziemniaki i jabłka pokroić wzdłuż na ćwiartki. Golonkę wyjąć z piekarnika, obłożyć ziemniakami i jabłkami i polać piwem (125 ml).
Golonkę wieprzową piec w piekarniku w temp. 170 st. przez 2 i pół godziny. Po dwóch godzinach lub wcześniej, jeżeli piwo odparowało polać golonkę ponownie 125 ml piwa.
Golonkę z indyka piec w piekarniku w temp. 170 st. przez godzinę.
Golonkę wieprzową piec w piekarniku w temp. 170 st. przez 2 i pół godziny. Po dwóch godzinach lub wcześniej, jeżeli piwo odparowało polać golonkę ponownie 125 ml piwa.
Golonkę z indyka piec w piekarniku w temp. 170 st. przez godzinę.
Podanie: Golonkę podać na drewnianej desce z upieczonymi ziemniakami i jabłkami i zwykłą musztardą.
widziałam to u Nigelli i szczerze spodziewałam sie czegoś lepszego.
OdpowiedzUsuń