wtorek, 1 lutego 2011

Kurczak pieczony z cytryną

Składniki:

2 cytryny
6 x udko kurczaka
tymianek
oliwa
główka czosnku
sól
50 ml brandy

Kurczaka umyć i posypać z obus stron tymiankiem i odrobiną soli. Do naczynia żaroodpornmego wlać trochę oliwy. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić (8 kawałków z jednej cytryny). Włożyć kurczaka do naczynia i nawierzchu rozłożyć cytrynę i nieobrane ząbki czosnku. Polać wszystko brandy i wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem 40 minut w temp. 200 st., następnie jeszcze 10 min. bez przykrycia.

Komentarz: Przerobiłam przepis Nigelli. W oryginalnym przepisie nie było brandy i czosnku, było natomiast  180 ml białego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz